Különleges zöldségleves: ha gyorsan kell valami elképesztően finom és tápláló

zoldseg-leves

Mitől különleges a zöldségleves? Attól, hogy nem lehet kétszer ugyanúgy elkészíteni.

Különleges zöldségleves hozzávalók:

2-3 db burgonya
1-1 szál sárgarépa és petrezselyem
zöldborsó, karalábé, karfiol, kelbimbó, hagyma, paprika, paradicsom stb. (amit még a kamrában és a fagyasztóban találsz)
kevés étolaj
őrölt pirospaprika, só
ételízesítő (vagy friss fűszernövények)

A grízgaluskához:
1 ek. búzadara (gríz)
2 ek. liszt
1 db tojás

Különleges zöldségleves elkészítés:

A zöldségeket tisztítjuk, daraboljuk (a kisebb darabok hamarabb főnek). A fazékba öntünk egy kevés olajat, majd a hosszabb főzési igényű alapanyagokat (burgonya, gyökérzöldségek, karalábé) kicsit megfuttatjuk. Ezután levesszük a tűzről és szórunk rá kevés pirospaprikát, elkeverjük, felöntjük vízzel, fűszerezzük és főzzük tovább. Amikor félig megfőttek a zöldségek beletesszük a levesünkbe a kevesebb főzést igénylő alapanyagokat (pl. karfiol, paprika, paradicsom).

Ha minden zöldségünk megfőtt, elkészítjük a grízgaluskát. A lisztet, a grízt és a tojást jól összekeverjük. A végeredmény nokedli tésztára fog emlékeztetni, úgyhogy elővesszük a nokedli szaggatónkat és belejuttatjuk a keveréket a levesbe. Amikor a betétünk feljött a leves tetejére készen is vagyunk.

Ha gyorsan valami finomat szeretnél, akkor a zöldségleves egy remek választás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük