Gout de France/Good France – Magyar éttermek a francia gasztronómia világünnepén

Ratatouille

Budapest, 2019. március 14., csütörtök (MTI) – Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, melynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést.

A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is – emlékeztetett a Gout de France/Good France csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete.
Pascale Andréani elmondása szerint március 21-én és az azt követő napokban a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort kínálnak.
Valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a “jól evés” és a környezetvédelem szempontjaira – hangsúlyozta a diplomata.
Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére.
Pascale Andréani hangsúlyozta, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában, Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek – árulta el.
A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet.
Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket.
Jerome Szkuta felhívta a figyelmet a régió kiváló boraira is, hiszen Provence bortermelése ma már nem csupán a rosékról nevezetes.
Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt, Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely, Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

bkö \ kut \ brr

MTI 2019. március 14., csütörtök 16:03

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük