Fenséges alaprecept: húsleves, raguleves

Egy meghitt vasárnapi ebédet a húsleves tesz igazán teljessé, amelyre a változatos zöldségek teszik fel a koronát.

Húsleves (raguleves) hozzávalók

Hús
Egy tyúk tetszőleges részei: far-hát, nyak vagy lábak. De más szárnyasból, sertésből és marhahúsból is lehet húslevest főzni. Ragulevest pedig apróra vágott csirke-, pulyka-, vagy sertéshúsból szoktak készíteni.

Zöldségek tetszőleges arányban
Sárgarépa
Petrezselyem (gyökere és zöldje is)
Karalábé
Zeller
Vöröshagyma
Burgonya
Karfiol
Kelkáposzta

Egyéb
Fűszerek: só, bors elég lehet
Minimális plusz zsiradék
Ízlés szerint: tészta

Húsleves (raguleves) elkészítés

Elkészítési idő: a főzés jellemzően több óra, akár 6-8 óra is lehet.
Mosd meg a húst, majd főzd legalább egy órán keresztül annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi! Ez után ezt az első főzőlevet öntsd le és öntsd majdnem tele a nagyméretű fazekad vízzel, ezt pedig forrald fel! Közben a zöldségeket tisztítsd meg, hámozd meg és aprítsd fel: egészben is beleteheted, vagy karikára is vághatod! A zöldségekkel együtt ízlés szerint akár egy napig is főhet a leves, de legalább két óra kell neki. Utolsó tíz percben adhatod hozzá a tésztát vagy főzd meg külön! A raguleves készítési módja annyiban különbözik, hogy az apróra vágott húst kell zsíron vagy olajon, só és bors, esetleg ételízesítő, vagy leveskocka hozzáadásával dinsztelni, majd felönteni vízzel, a zöldségek pedig a hús megpuhulása után kerüljenek a levesbe.

Nincs is jobb annál, amikor a gőzölgő vasárnapi húsleves köré együtt leül a család. Készítsd el te is!

About Ihirek

Az ihirek.hu egy főként helyi eseményekre, és helyi vonatkozású hírekre és publicisztikákra specializálódott online felület, melyet többségükben önkéntes helyi tudósítók, újságírók és lelkes helyi lakosok szerkesztenek.

View all posts by Ihirek →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük