Fenséges alaprecept: húsleves, raguleves

Egy meghitt vasárnapi ebédet a húsleves tesz igazán teljessé, amelyre a változatos zöldségek teszik fel a koronát.

Húsleves (raguleves) hozzávalók

Hús
Egy tyúk tetszőleges részei: far-hát, nyak vagy lábak. De más szárnyasból, sertésből és marhahúsból is lehet húslevest főzni. Ragulevest pedig apróra vágott csirke-, pulyka-, vagy sertéshúsból szoktak készíteni.

Zöldségek tetszőleges arányban
Sárgarépa
Petrezselyem (gyökere és zöldje is)
Karalábé
Zeller
Vöröshagyma
Burgonya
Karfiol
Kelkáposzta

Egyéb
Fűszerek: só, bors elég lehet
Minimális plusz zsiradék
Ízlés szerint: tészta

Húsleves (raguleves) elkészítés

Elkészítési idő: a főzés jellemzően több óra, akár 6-8 óra is lehet.
Mosd meg a húst, majd főzd legalább egy órán keresztül annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi! Ez után ezt az első főzőlevet öntsd le és öntsd majdnem tele a nagyméretű fazekad vízzel, ezt pedig forrald fel! Közben a zöldségeket tisztítsd meg, hámozd meg és aprítsd fel: egészben is beleteheted, vagy karikára is vághatod! A zöldségekkel együtt ízlés szerint akár egy napig is főhet a leves, de legalább két óra kell neki. Utolsó tíz percben adhatod hozzá a tésztát vagy főzd meg külön! A raguleves készítési módja annyiban különbözik, hogy az apróra vágott húst kell zsíron vagy olajon, só és bors, esetleg ételízesítő, vagy leveskocka hozzáadásával dinsztelni, majd felönteni vízzel, a zöldségek pedig a hús megpuhulása után kerüljenek a levesbe.

Nincs is jobb annál, amikor a gőzölgő vasárnapi húsleves köré együtt leül a család. Készítsd el te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük